Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Information om generelle råd og anbefalinger vedrørende kost 

Men først en kærlig opfordring:  

Hav for øje at du i 1. trimester befinder dig i helt nye situationer, enten fordi du febrilsk endevender hylder og skuffer for saltholdige snacks eller hormonelt opløst trygler din kæreste eller veninde for at løbe på tanken efter chips- så her- lær dig selv at kende påny og sæt ord på dine behov og tanker, ikke kun hvad angår dine madpræferencer. Du, din partner og omgivelser kommer måske på overarbejde her i starten både ift kommunikation, accept og forståelse for både jeres egen og hinandens forskellige oplevelser og hvordan I mærker forandringerne på, eller ikke gør, her i starten af graviditeten. Grib de anledninger der er til at gå på opdagelse i nye måder at kommunikere på og så at sige ‘besøg’ hinandens opfattelser om et givent emne eller problematik. Også selvom det kræver energi, I føler, at I ikke har. -Det er kun begyndelsen. Det er godt givet ud og en god investering i det lange løb, både ift jeres personlige udvikling men også i udviklingen af fundamentet for et fælles fodslag i forældreskabet.  

Kosttilskud 

  • 1. trimester: Folinsyre 400 mikrogram dagligt   
  • Hele graviditeten: D-vitamin 10 mikrogram og 500 mg calcium dagligt eller 0,5 liter mælkeprodukter  
  • Fra graviditetsuge 10 til blødningens ophør efter fødslen: 40-50 mg jern. Indtag tilskuddet forskudt fra calcium, da det nedsætter jernoptagelsen. Suppler i stedet med c-vitamin i form af citrusfrugter, bær el.lign 

Anbefalinger vedr. kost: 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/gode-raad/graviditet-og-kost/

Overblik over kosttilskud, hvad haresyge har med graviditet at gøre, pasteuriseret eller ej, rigeligt med fisk bare det er den rigtige, også mængden, sushi to go, ingen (ingefær)shots:  

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/gode-raad/graviditet-og-kost/

Information og vejledning vedrørende motion 

Først en kærlig opfordring: 

Fysisk aktivitet og motion kan i 1. trimester føles som et fremmedsprog i dine ører. Hvis det er en trøst; så væbn dig med tålmodighed, det går oftest over i 2. trimester. Men start nu med at give din måske hidtil lidt forsømte pyt-knap mere opmærksomhed, så den kan vokse sig stor og stærk til senere udfordrende situationer. Du kan måske stå op sovende før klokken slår 19 eller føle din sofa hviskende lokker dig til sig, selvom du befinder dig til en timelang familiesammenkomst eller hvad der plejede at være den fedeste aften i festligt lag. Se det som en øvelse i at ‘mærke efter’ som mange af rådene også går på hvad angår motion og livet som nybagt familie, hvor man ofte kan føle sig som indlagt for alle andres gode råd og egne erfaringer, velvidende det kommer af et godt hjerte, men det tilslører og forvirrer bare ofte ens eget indre kompas om man vil det eller ej. 

Anbefalinger vedr. motion: 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/sygdomme/fysisk-aktivitet/graviditet-og-motion/

Sundhedsstyrelsens pjece ‘Sunde vaner, før, under og efter graviditet’: 

https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2016/Sunde-vaner—foer-under-og-efter-graviditet

Øvrig information

Derudover kan vi anbefale følgende apps og informationskilder:  

  • Gravid -følg udviklingen (Komiteen for Sundhedsoplysning) 
  • Min baby – det første år (Komiteen for sundhedsoplysning) 
  • Knibeøvelser – træn din bækkenbund (gynzone) 
  • Trygmor.dk har telefonisk lægeådgivning  
  • laegerformidler.dk – bliv klogere på sundhed og sygdom 
  • ammenet.dk 
  • ammehjelpen.no 
  • kellymom.com