Hvordan forholder du dig med COVID-19 symptomer

ByLægerne på Amagertorv

Hvordan forholder du dig med COVID-19 symptomer

Hvis du får symptomer og er i tvivl om, hvorvidt det er COVID-19, skal du forholde dig som om, at du er smittet med ny coronavirus og gøre følgende:

  1. Gå i selvisolation
  2. Vær særligt opmærksom på hygiejne og rengøring
  3. Ring til din læge mhp. vurdering og evt. henvisning til test, også ved milde symptomer

Hvis du har været testet positiv for ny coronavirus inden for de seneste 8 uger, og får symptomer, skal du ikke testes igen, da testen kan være positiv pga. inaktiv virus. Hvis du har symptomer, som giver mistanke om COVID-19, skal du forholde dig som om, at du er testet positiv. 

Hvis du er i tvivl, så ring til din læge.

Hvad betyder det at gå i selvisolation?

Det vigtigste i forhold til at forebygge smittespredning er, at personer smittet med ny coronavirus går i selvisolation. 

Hvis du har symptomer, kan du ikke vide, om du er smittet med ny coronavirus, før du er blevet testet. Det er derfor vigtigt, at du går i selvisolation, indtil du er blevet testet og har fået testresultatet.

At du skal gå i selvisolation betyder:

  • At du skal blive hjemme og lade være med at mødes med personer, som du ikke bor sammen med

Hold dig inden for egen bolig eller matrikel, gå ikke ud blandt andre . Gå ikke på arbejde eller ud f.eks. for at købe ind. Få andre til at hjælpe med indkøb, hundeluftning og andre gøremål. Hvis du får varer leveret, så få dem stillet ved døren. Aflys alle besøg og tal i stedet med andre over telefonen eller videoopkald. 

Mange steder findes der lokale initiativer, hvor du kan søge støtte. Undersøg, om der findes nogle i dit lokalområde. Du kan også kontakte ”Røde Kors Parat”, som er et hjælpenetværk, på tlf. 35 29 96 60 eller rodekors.dk/parat.

  • At du bør undgå tæt kontakt med personer, du bor sammen med. Det er særligt vigtigt, hvis du bor sammen med en person i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19. 

Undlad tæt fysisk kontakt, som kys og kram, og hold mindst 2 meters afstand til alle andre. Undgå at sove sammen og at tilbringe længere tid i samme rum. Det bedste er, hvis du kan bruge et separat toilet/badeværelse, men har I kun ét i husstanden, bør du selv rengøre overflader, f.eks. ved at afspritte toiletsæder, håndvask og vandhaner, inden det bruges af andre i husstanden.

Anvend mundbind, hvis du er nødsaget til at bryde din selvisolation kortvarigt, f.eks. i forbindelse med, at du skal testes. Du kan læse mere om, hvordan du anvender mundbind i pjecen Brug af mundbind i det offentlige rum.

Læs mere her: https://secureservercdn.net/160.153.137.170/7gr.e94.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/11/SST-informerer-Symptomer-090720.pdf

About the author

Lægerne på Amagertorv administrator